Справжний "Ніжинський" салат

Хочу поділитися рецептом справжнього Ніжинського смачного салату на зиму, який проводився, і напевно і по зараз проводиться, в м. Ніжин з ніжинських огірочків. Рецепти в інтернеті вивчала, але все не те і не так.. Відразу хочу обмовитися, варити огірки НЕ ТРЕБА, на заводі їх ніхто ніколи не варив, тільки стерилізація! Рецепту салату більше 45 років, перевірений нашою родиною вже в третьому поколінні. Дивовижна закуска, просто салатик до вечері взимку, а так само дивовижно ніжний салат олів'є, який так само багато років робимо тільки з Ніжинським салатом і домашньої бужениною...

Інгредієнти

  • Огірок (великі, переростки (але не обов'язково, на смакові якості це не впливає). Єдиний нюанс, краще брати трикамерні огірочки, це саме огірки на засолювання, в них дрібні насіння зазвичай і вони більш м'ясисті.) - 5 кг
  • Цибуля ріпчаста (цибуля до огірків йде 1 до 2, тобто на 2 кг огірків - 1 кг цибулі, на 5 кг огірків - 2-2,5 кг цибулі. Можна більше / менше.) - 2 кг
  • Сіль за смаком
  • Цукор (на 0,5 л. баночку) - 0.5 ч. л.
  • Оцет (на 0,5 л. баночку, 9%) - 1 ст. л.
  • Олія (на 0,5 л. баночку) - 1 ст. л.
  • Лист лавровий (на 0,5 л. баночку) - 1 шт
  • Перець чорний (на 0,5 л. баночку) - 6 шт
  • Перець духмяний (на 0,5 л. баночку) - 4 шт
  • Петрушка (на все, при бажанні) - 1 пуч.

Час приготування: 45 хвилин

Беремо огірки, миємо, нарізаємо кільцями по 0,5-0,7 см.
Цибулю чистимо, миємо, нарізаємо... я ріжу завжди кільцями, як і огірки. Мама завжди нарізала кільцями, але поздовжньо, так менше розпадається.
Все змішуємо і солимо. Солимо на смак, щоб був салат, але злегка пересолений, сильно не солимо. Ставимо пускати сік хвилин на 10-30, пару раз ще можна перемішати.
В цей час миємо і стерилізуємо баночки. Я цю процедуру проводжу останні кілька років в пароварці, хв. 10-15. Тепер поєднуємо банки з салатом - салат щільно трамбуємо в банки, по нижній край горлечка, попередньо на дно банки покласти лист лавра і горошок. Залишиться сік, не поспішаємо виливати. У кожну баночку додаємо цукор, оцет, масло... і якщо є до верху банки порожнеча - доливаємо огірковий сік. Закриваємо баночки кришками, ставимо в каструлю з гарячою водою. Воду доводимо до кипіння, зменшуємо вогонь, щоб сильно не булькало, і стерилізуємо 45-50 хв. Закочуємо. Перевернути, укутати. І обов'язково спробуйте зробити олів'є з Ніжинським салатом, замість солоних огірків, і обов'язково з домашньої бужениною, замість хімічної ковбаси... Усе! Смачного!

Коментарі

Додати новий коментар

Допоможи будь ласка нам, додай цей рецепт собі у соціальні мережі