Салат "Вірменія"

Цей овочевий салат з помідорів і огірків особливий. Простий, як 5 копійок, але стіл відразу стає святковим. Особливу увагу звертаю на те, що сервірувати його необхідно саме таким чином, щоб він був домінантою на столі. Цей салат з огірків і помідорів сезонний, овочі і, особливо, зелень повинна бути грунтовою, смачною та ароматною.

Інгредієнти

  • Помідор - 200 г
  • Огірок - 200 г
  • Зелень (за смаком, у мене обов'язково кріп, петрушка, кінза) - 1 пуч.
  • Часник (за смаком)
  • Сіль (краще морська, дрібна)
  • Перець чорний (за смаком)
  • Перець червоний пекучий (за смаком)
  • Сир сирний (россольний, оптимально - вірменський чанах, можна, при відсутності замінити адигейським або імеретинським, в крайньому випадку осетинським) - 200 г
  • Мацоні (на жаль немає в переліку вірменського мацуна який і треба використовувати, на худий кінець густий йогурт, ну якщо вже зовсім немає можливості знайти в продажу мацун або мацоні) - 200 мл

Час приготування: 15 хвилин

Немає сенсу знімати цей салат покроково. Всі овочі і сир беремо в пропорції 1: 1: 1, помідори повинні бути грунтовими, яскравими, соковитими та ароматними. Зазвичай я беру або бакинські, або ростовські з "пімпочкой" - для мене особисто смачні. Однозначно НЕ беру рожеві, салат буде бляклим і стіл не прикрасить. Особливу увагу нарізці: огірки тонкою соломкою, помідори ріжемо на вазі, нерівними шматочками, і ДУЖЕ ГОСТРИМ ножем, щоб шматочки не м'ялися, а були з акуратним зрізом. Сир натираємо на крупній тертці. Тепер, що стосується подачі. В середину блюда встановлюємо ємність із заправкою (мацун, змішаний з дрібно рубаною зеленню, сумішшю перців та дрібно рубаним, не давленим! часником, сіль - найкраще дрібна, морська. Навколо ємності викладаємо сегментами помідори, огірки, сир. З огляду того що салат не перемішується заздалегідь, я вважаю за краще сервірувати його саме 6-ю сегментами, щоб всім, хто сидів за столом було зручно його набирати собі на тарілку, а не тягнутися через весь стіл. Але, якщо народу небагато, то можна обмежитися трьома сегментами.
Що стосується кількості овочів та сиру. Іду від того, що нормальна порція салату десь 150 гр на людину. Тобто на 4 порції 200 гр сиру, 200 грам помідор, 200 гр огірків. Для заправки, відповідно, 200 гр мацуна або мацоні, зелень і спеції за смаком та уподобанням. З огляду на, що салат "Вірменія" перевагу віддаю вірменському варіанту - мацуну та сиру чанах. Смак автентичний з продуктами - представниками національної кухні. Я, на всякий випадок, написала що можна замінити, але цей салат з помідорів і огірків треба робити саме так, як ТРЕБА, тому що будь-яка заміна це дуже значимий мінус для смаку салату. Прикрасити цей салат можна ще такими "трояндочками". Смачного!

Коментувати

Допоможи будь ласка нам, додай цей рецепт собі у соціальні мережі