Звічні продукти для цього салату із запеченого буряка і квасолі, приготовані мною не звичним способом, зроблять його яскравим і з новими смаковими відчуттями. Назва страви походить від французького соусу вінегрет (від фр. Vinaigre - то, що скропили оцтом). Ось я і запрошую Вас приготувати овочі, присмачити їх оцтом, деякі класичні інгредієнти замінити і прикрасити своє меню пікантним овочевим салатом - вінегретом.
Інгредієнти
- Буряк (великий) - 1 шт
- Квасоля (темно-червона відварена) - 1 скл.
- Морква - 1 шт
- Картопля - 4 шт
- Цибуля ріпчаста - 3 шт
- Перець болгарський - 1 шт
- Баклажан - 2 шт
- Помідор - 2 шт
- Маслини (обсяг склянки 250) - 2/3 скл.
- Масло оливкове
- Оцет (6%) - 1 ст. л.
- Спеції (сіль, цукор, перець чорний мелений)
- Зелень (петрушка)
- Лимон (сік) - 1/2 шт
Як Ви помітили в перерахованих інгредієнтів вінегрет буде відрізнятися від класичного. Огірки я пропоную замінити на маслини. А капусту на баклажани і перець болгарський. В першу чергу займемося квасолею, оскільки її приготування займає багато часу. Я готувала квасолю відповідно до рекомендації виробника. На упаковці темно-червоної квасолі написано так: перед вживанням замочити квасолю на 4 години, це скоротить час варіння і зробить її м'якше. Потім промити, залити водою в співвідношенні 1: 5, довести до кипіння, варити 10 хв. на сильному вогні, потім до готовності 1,5 - 2 години. І ще один "довгограючий" овоч в вінегреті - буряк. Буряк промити, залити холодною водою і відварювати до готовності, це час залежить від розміру коренеплоду.
Поки квасоля і буряк благополучно варяться, займемося іншими овочами. Чисті овочі очистити від шкірки, нарізати - моркву півкільцями; цибулю на 8 - 10 частин; картоплю великими брусочками; перець, баклажани і помідори - великими часточками; з половини лимона вичавити сік і скропити їм все овочі, крім картоплі.
Щоб не довелося потім перемішувати при запікання овочі, трохи підготуємо їх заздалегідь. На сильному вогні, в 1-2 ст. л. олії, обсмажити швидко моркву, 3-4 хвилини. Викласти її в форму для запікання. У цій же сковороді обсмажити цибулю, приблизно стільки ж часу. Як тільки побіліла, викласти її на моркву. Картоплю викладаємо в ту ж сковороду з нагрітим маслом, обсмажуємо з усіх боків на швидкому вогні до рум'янцю. Викласти на моркву. Зверху викладаємо баклажани, перець і помідори вже без обсмажування. Кожен шар овочів злегка перчимо і солимо. Відправляємо в розігріту до 250 градусів духовку, запікаємо до готовності, приблизно 20-30 хвилин. Вийнявши з духовки, скропити овочі оцтом, це додасть овочам пікантний аромат і смак. Охолодити.
Готовий і охолоджений буряк очистити і нарізати кубиками. Посолити і поперчити за смаком, скропити оцтом. Квасолю відкинути на друшляк, злегка обполоснути, оскільки при варінні утворюється невелика гуща, вона не потрібна в вінегреті. Охолодити і обсушити в друшляку. Трохи присолити. Маслини нарізати на чотири частини вздовж. У мене вийшло по склянці квасолі і буряка, а маслин 2/3 склянки.
Тепер залишилося всю цю красу акуратно перемішати, викласти в салатник і заправити оливковою олією і рубаною зеленню. Чудо, який хороший вийшов вінегрет з запеченими овочами, вони зробили цей салат з буряка і квасолі ще смачніше. Запрошую до столу!
Коментувати