Ароматний гарбузовий салат з кульбабою

У нашій родині ми дуже любимо цей салат з печеного гарбуза за унікальне поєднання смаків і ароматів. Поєднання спецій в цьому салаті створює неповторний пряний аромат, а поєднання солодкуватого смаку печеного гарбуза зі злегка гірким смаком кульбаби, кислинкою лимонного соку і ароматом кінзи створює унікальний смаковий букет. Наявність сочевиці в цьому пісному салаті надає йому ситність. Я використовую зелену французьку сочевицю, тому-що вона не сильно розварюється. Якщо не можна купити зелену французьку сочевицю - напевно можна спробувати замінити її червоною, але треба дуже акуратно її зварити - щоб вона не перетворилася в кашу - краще недоваріть. Ще один інгредієнт - листя кульбаби. Вони володіють гіркуватим смаком. Якщо немає можливості купити листя кульбаби - можна спробувати замінити їх іншою зеленню з гіркуватим смаком - наприклад руколою. Цей салат без мяса з печеного гарбуза може подаватися як окрема страва або як гарнір до різноманітних м'ясних і рибних страв.

Інгредієнти

  • Гарбуз (я беру мускатний гарбуз, тому, що його можна купити цілий рік, але підійде будь-яка інша) - 1 шт
  • Сочевиця (я беру зелену французьку сочевицю, тому, що вона не сильно розварюється) - 200 г
  • Зелень (листя кульбаби або інша зелень з гіркуватим смаком) - 1 пуч.
  • Кінза - 1 пуч.
  • Оливкова олія - ​​12 ст. л.
  • Сік лимонний - 4 ст. л.
  • Паприка солодка - 4 ст. л.
  • Кумин - 4 ст. л.
  • Базилік (сушений) - 4 ст. л.
  • Кардамон (мелений) - 1 ст. л.
  • Шавлія (мелений) - 1 ч. л.
  • Сіль - 1 ст. л.

Час приготування: 45 хвилин

Кількість порцій: 12

Замочуємо зелену французьку сочевицю на 2 години. Якщо берете червону, то замочувати або не треба, або на зовсім недовго - хвилин 20. Після цього зливаємо воду, викладаємо в сотейник, заливаємо питною водою і варимо до готовності - хвилин 40. Коли чечевиця готова - відкидаємо її на сито і промиваємо холодною водою.
Беремо мускатний гарбуз, зрізаємо кінчики.
Гарбуз очищаємо.
Розрізаємо очищений гарбуз поперек.
А потім кожну половину уздовж навпіл. Потім резрезаем на 4 часточки кожну частину.
З помощю невеликого ножа видаляємо насіння з кожної часточки, де є насіння.
Кожну часточку нарізаємо на шматочки приблизно 1 см завтовшки.
Складаємо все шматочки гарбуза в більшу миску.
Додаємо всі спеції, оливкову олію для смаження і солимо.
Ретельно все перемішуємо, щоб спеції з маслом позакривали всі шматочки гарбуза.
Викладаємо гарбуз в спеціях в керамічну форму, вистланую фольгою. Запікаємо 30 хвилин в духовці при 220 градусах Цельсія. Готовність перевіряємо проколюючи один шматочок ножем. Миску від гарбуза залишаємо на потім.
Зелень кульбаби нарізаємо крупно. Викладаємо в більшу миску з-під гарбуза (де змішували зі спеціями).
Кінзу (зі стеблами) ріжемо крупно і викладаємо в миску з кульбабою.
До зелені додаємо сочевицю. Коли гарбуз спечеться й охолоне - туди-ж додаємо і гарбуз.
Готуємо заправку. Змішуємо 6 ст. л. оливкової олії з 3 ст. л. лимонного соку. Додаємо цукор, солимо, перчимо і перемішуємо.
Заправляємо наш салат з печеного гарбуза і подаємо. Ці пісні салати з олією можна подавати злегка підігрітими або їсти холодними. Смачного!

Коментувати

Допоможи будь ласка нам, додай цей рецепт собі у соціальні мережі