Дуже мені захотілося повернути з небуття полбу - найдавніша культура, яка колись годувала все людство, і так незаслужено забута... Але спасибі нинішній моді на здорове харчування - вона повернулася на прилавки наших магазинів. Правда вже в вигляді іноземки полби... Довелося перечитати купу статей і рецептів близькосхідної кухні, де жито любима і шанована досі. В результаті вийшов цей чудовий салат з овочів та полби, де горіхово-землистий смак пшениці поєднується з гострувато-пряним смаком овочів і східних приправ. Салати без майонезу - категорія рецепту.
Інгредієнти
- Полба (спельта) - 1,5 скл.
- Перець болгарський - 1 кг
- Сік томатний (або такий же обсяг перекручених томатів) - 1 л
- Баклажан - 1 кг
- Морква - 0,5 кг
- Цибуля ріпчаста - 0,5 кг
- Олія - 0,5 скл.
- Оцет (6% яблучний) - 100 мл
- Сіль (з гіркою) - 2 ст. л.
- Цукор (з гіркою) - 4 ст. л.
- Хмелі-сунелі - 2 ч. л.
- Перець червоний пекучий (мелений) - 1 ч. л.
- Перець чорний (мелений) - 1 ч. л.
- Вода - 1 скл.
Час приготування: 60 хвилин
Одне з основних відмінностей полби від звичайної пшениці полягає в тому, що шкурка з зерна не знімається. Так само як і з перлової крупи. Тому вона вимагає тривалого часу приготування. Але при довгом варінні руйнуються всі корисні речовини і користі від такого продукту, крім низької калорійності, не буде ні якої... Тому жито вимагає попереднього замочування. Мінімум на 3 години. Я зазвичай замочую на ніч...
Починаємо готувати. Наливаємо в каструлю, де будемо готувати наш салат, олію та воду. Даємо закипіти.
У киплячу водно-масляну суміш викладаємо натерту на крупній тертці моркву і порізану дрібними кубиками цибулю. Перемішуємо. Тримаємо на середньому вогні 10-15 хвилин, щоб цибуля і морква розм'якшилися.
Додаємо до моркви і цибулі полбу. Гарненько перемішуємо і даємо протоміться 7-10 хвилин, щоб в крупу вбралося масло і соки...
Додаємо перець, баклажани, томатний сік, сіль, цукор і варимо на повільному вогні хвилин 25-30. Додаємо оцет і спеції. Проварюємо 5-7 хвилин.
Розкладаємо салат по стерилізованим баночках. Укутуємо до повного охолодження. З цього обсягу продуктів виходить в середньому 6 баночок 0,65-0,7 л + зняти пробу.
Смачного!
Коментувати