Тушкована курка по-азійському

Це курка, тушкована в соєвому або теріакі соусі з брокколі, болгарськими перцями, морквою і кабачками. Смак - типово азіатський, хоча він і не схожий ні на китайську ні на тайську їжу окремо - смак дуже оригінальний. Цим рецептом салату з брокколі поділився з нами один знайомий шеф повар. Цей теплий салат з тушкованою куркою досить легкий в приготуванні і не вимагає складних інгредієнтів. Ми готуємо цю страву на протязі багатьох років і вона не набридає. Подаємо з вареним рисом або кус-кусом. За рахунок великої кількості овочів цей салат з курки - майже самостійна їжа. Готуйте салат з перцю, він смачний.

Інгредієнти

  • Грудка куряча - 2500 г
  • Цибуля ріпчаста - 2 шт
  • Морква (середня - точна кількість не є принциповою) - 5 шт
  • Селера черешкова - 4 шт
  • Перець солодкий червоний - 2 шт
  • Кабачок (приблизно 250 г кожен - я беру цукіні зелені або жовті сквош) - 2 шт
  • Брокколі (я беру заморожені, але можна і свіжі) - 1000 г
  • Соєвий соус (я беру теріакі соус, в якому на основі соєвого соусу додані ще часник, цукор і деякі інші інгередіенти. Але можна просто брати соєвий соус) - 600 мл
  • Маринад (інгредієнти для маринаду зазначені у відповідних кроках)

Час приготування: 45 хвилин

Кількість порцій: 10

Готуємо маринад. Беремо оливкову олію і оцет в пропорції 2: 1 - дві частини масла і одна частина кислоти. Дрібно нарізаємо часник (на 250 мл заправки - 2 зубки), додаємо 1 ч. л. цукру і добре перемішуємо. Додаємо в маринад заправку. Робимо заправку. Беремо оливкову олію і червоний винний оцет в пропорції 1: 1, додаємо туди 1 чайну ложку діджонской гірчиці, трохи сушеного орегано, сушеного базиліка, чорного перцю, 1 зубчик часнику (дрібно нарізаємо) і 1/6 ріпчастої цибулі (дрібно нарізаємо). Додаємо 1 ч. л. цукру і добре перемішуємо. Курячі грудки нарізаємо поперек волокон скибочками 1 см завтовшки. Викладаємо у велику каструлю з товстим дном (у мене 8 літрова каструля).
Заливаємо нарізані грудки маринадом (дивись крок 1 і 2) і залишаємо маринуватися на 30 - 60 хвилин.
Поки маринується курка, нарізаємо стебла селери соломкою 5 см на 0.5 см. Для цього розрізаємо стебла на п'яти сантиметрові шматки і потім кожен шматок уздовж на кілька довгих шматочків. Викладаємо в миску.
Червоний солодкий перець нарізаємо соломкою 5 см на 0.5 см. Викладаємо в миску з селерою.
Моркву або натираємо на тертці корейської, або нарізаємо соломкою 5 см на 0.5 см. Якщо вирішуємо нарізати соломкою, то викладаємо в миску з селерою і перцем і закладаємо в той же час. Якщо натираємо на тертці корейської - закладаємо пізніше - дивись відповідний крок нижче. Я натираю на тертці корейської.
Кабачки або цукіні нарізаємо соломкою 5 на 0.5 см. Викладаємо в окрему миску.
Якщо беремо свіжі брокколлі - розбираємо головки на суцвіття і викладаємо в миску. Заморожені зазвичай вже розібрані на суцвіття. Я беру заморожені.
Цибулю нарізаємо кубиком близько 0.5 см і викладаємо в каструлю до курки. Ставимо на сильний вогонь.
Часто помішуючи курку з цибулею готуємо на сильному вогні до побіління курки.
Додаємо селеру і перець. Якщо морква не натерта на тертці корейської, а нарізана соломкою - додаємо і моркву. Заливаємо теріакі соусом (або просто соєвим соусом). Накриваємо кришкою і тушкуємо на середньому вогні близько 15 хвилин.
Додаємо кабачки і моркву (якщо вона натерта на тертці корейської).
Тушкуємо під кришкою ще 10 хвилин часто помішуючи.
Додаємо брокколі і тушкуємо під кришкою часто перемішуючи.
Якщо брокколі свіжі - доводимо до кипіння й тушкуємо 5 хвилин. Якщо заморожені, 10 - 15. Смак повинен бути солоновато-пікантний. Доводимо до кипіння і знімаємо з вогню.
Салат з курячою грудкою подаємо або як окрему страву, або з вареним рисом або кус-кусом. Смачного!

Коментарі

Коментувати

Допоможи будь ласка нам, додай цей рецепт собі у соціальні мережі